Gyula – Várfürdő

Gyula

A Gyulai Vár hazánk egyetlen épen maradt téglavára, a Maróthy család építette a XV. század első felében. 1552-től a törökök elleni végvári rendszer láncszeme lett és óolasz bástyás palánkvárrá építették át. 1566-tól 1695-ig a törökök kezében volt. A várárok ma csónakázó tó. A Vár udvarán és annak környezetében tartja nyáron előadásait a nemzetközi hírű Gyulai Várszínház 1964-től kezdődően. Ezen kívül számtalan rendezvény, fesztivál színhelye is. A Vár szomszédságában üzemel a felújított Almássy-kastély és a Gyulai Várfürdő is. Gyula az ország egyik napsugárzásban leggazdagabb városa.

A gondozott zöldterület 80 ha. A virágos, meghitt hangulatú utcákon jólesik a séta, a vendégek gyönyörködhetnek a köztéri szobrokban, műemlékekben (Ladics-ház, Erkel múzeum, Százéves cukrászda) és a 2006-ban átépített belvárosban (sétálóutcák, szökőkutak, világóra, Kossuth tér). Lakosok száma: 30.000 fő.

Várfürdő

Az 1959-ben megnyílt Gyulai Várfürdő mára a Dél-Alföld legújabb, legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője.

Vendégeink gyönyörű környezetben, az Almássy-kastély 8,5 hektáros, kétszáz éves ősparkjában kapcsolódhatnak ki. Minden korosztály számára tökéletes szórakozást nyújtanak az újjávarázsolt gyógymedencék, az élménymedencék, a gyermek-víziparadicsom, pezsgő és hullámmedence, valamint az óriás- és kamikáze csúzdák. A várfürdő 2005 méter mélyről feltörő, 72 Celsius-fokos gyógyvize kiváló hatással alkalmazható mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre. A gyógyászaton rheumatológus, fizioterápiás és sportszakorvosi felügyelet mellett hidro-, fiziko-, és balneoterápiás kezelések vehetők igénybe.

Nyitva tartás: az év minden napján 8-18 óráig, szezonban (június 13-ától augusztus 31-éig) 8-20 óráig.

Vízösszetétel: alkálihidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz

Javallat: kopásos jellegű izületi és gerincbetegségek, izomfájdalmak, idült ideggyulladások, Bechterew-betegség, sokizületi gyulladás, balesetek, sérülések, ortopédiai műtétek utókezelése, idült nőgyógyászati gyulladások, érszűkület, szívinfarktus utáni rehabilitáció.

Ellenjavallat: kezeletlen vagy nem jól beállított magas vérnyomás, rosszindulatú daganatos megbetegedés, lázas, fertőző betegségek, szívbetegség bizonyos fajtái, alkoholos állapot, epilepszia, egyes bőrbetegségek.